vineri, 18 septembrie 2009

Icoana Maicii Domnului de la schitul Huta plange



Minunea de la Huta (Reportaj TVR1 Universul credintei)
Vezi mai multe video din Evenimente


http://www.razbointrucuvant.ro/2009/10/13/maica-domnului-din-kazan-vrea-sa-ne-vorbeasca-mai-auzim/

http://www.napocanews.ro/2009/09/minune-dumnezeiasca-la-schitul-huta-icoana-maicii-domnului-a-varsat-lacrimi.html
“O Măicuţă Sfântă, te rugăm fierbinte,
Să ne-asculţi de-a pururi,
Marea rugăminte:
Nu lăsa Măicuţă să pierim pe cale,
Căci noi suntem fii
Lacrimilor tale”
.
Aceste stihuri s-au făcut auzite în poiana însorită unde, în loc binecuvântat, la poalele munţilor Codru Moma, se înalţă spre Cer micuţa dar frumoasa biserică a Schitului Huta, pe 29 august, cu ocazia sărbătorii ortodoxe a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul; sărbătoare care, este de două ori motiv de bucurie pentru credincioşii şi preoţii Schitului, întrucât reprezintă şi hramul acestei aşezări monahale. Preoţii călugări de la Huta, părintele Eftimie şi părintele Visarion, alături de alţi slujitori ai Domnului şi cca. 300 de credincioşi au ridicat glasurile lor la Cer, invocând dragostea Măicuţei Sfinte asupra întregii creştinătăţi. Și, Măicuţa Sfântă a auzit, ca în atâtea alte dăţi când a fost chemată cu credinţă şi smerenie să sară intr-ajutor cu grija-i părintească. De această dată însă, creştinii ce veniseră cu evlavie să ia parte la praznic, aveau să se învrednicească a vedea o minune. Una dintre icoanele scoase afară şi aşezate la intrarea în micul altar exterior improvizat în curtea Schitului, a început a lăcrima.


“Conform învăţăturilor Bisericii Ortodoxe, credincioşii se închină la ceea ce este reprezentat în icoană şi nu la materia din care e confecţionată icoana. Icoana originală era pictată, icoana de la Huta este o copie litografică după icoana Maicii Domnului Kazanskaia. Lacrimile Maicii Domnului sunt o traspunere în lumea noastră, prin intermediul icoanei, a suferinţei Sale. Cu atât mai mult cu cât în timp ce lacrimile curgeau Maica Domnului şi-a schimbat fizionomia, în icoană, întristându-se. Sperăm ca Maica Domnului să devină cât mai repede zâmbitoare cum a fost la început.” - ne spune şi egumenul Schitului Visarion Tuderici.

Parintele Iustin Parvu ne spune...

Câţiva creştini ortodocşi din zona Beiuşului care l-au vizitat zilele acestea pe unul din marii duhovnici ai României, părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, i-au povestit părintelui despre Minunea petrecută la Schitul Huta şi l-au rugat a le spune, oare de ce a plâns Maicuţa Sfântă pe meleagurile lor. Cu atât mai mult cu cât, această icoană este considerată în Rusia ca fiind protectoare împotriva ereziilor şi apărătoare a credincioşilor în vremuri de prigoană. De altfel, icoana a însoţit armata rusească pe front în 1612, iar ruşii au câştigat războiul cu polonezii catolici.

Înţeleptul duhovnic şi reputat apărător al dreptei credinţe le-a răspuns: Până acum a fost vremea mărturisirii, de acum nu mai e mult până ce va venii vremea muceniciei”. Părintele a mai spus că ceea ce s-a petrecut la Huta este “o mângâiere din partea Maicii Domnului pentru credincioşii din zonă”.


http://www.napocanews.ro/2009/09/exclusiv-parintele-iustin-parvu-despre-minunea-de-la-schitul-huta.html
“Sunt două aspecte: un aspect al bucuriei, al mângâierii Maicii Domnului ca să poată încuraja al doilea aspect acela al greutăților care apasă asupra Ortodoxiei și în special a Ortodoxiei din Răsăritul Europei. Pentru că singura nădejde și singurul bastion al rezisteței mai sunt popoarele acestea răsăritene ca o mărturie a rezistenței staliniste și a marilor persecuții de până în prezent.. Icoanele acestea făcătoare de minuni ne dau vădit dar nu deschid graiul să ne dovedească și să ne mâne pe noi spre o viață cât mai desăvârșită creștină, spre o viață oarecum căt mai aspră pentru pregătirea zilelor de mâine care se apropie din ce în ce mai vertiginos și care ne îndeamnă să putem rezista în marile ispite și încercări mucenicești de viitor. Acestea și datorită procesului pe care îl trăim în momentul de față și care poate că depășește orice limită a ultimelor 20 de veacuri de istorie și datorită evenimentelor păcătoase pe care le-am trăit și le trăim cu atât și procesul de vindecare e mai târziu și mai chinuitor.

Aceste icoane sunt în acele zone în care s-a încercat o viață mai deosebită a vieții călugărești și a vieții creștine, cu toată influența și puterea lor și credem că aceste icoane să poata influența înspre bine, înspre o, oarecum, întârziere a abaterii mâniei Lui Dumnezeu asupra noastră. Este emoționant până la înspăimântare cum ne îndeamnă icoanele acestea spre o îndreptare, spre o revenire a noastră în sfera creștina de altădată. O astfel de icoană e o mărturie grăitoare de pregătire a noastră cât mai grabnică pentru că toate evenimentele politice și istorice și religioase se îndreaptă spre un dezastru al omenirii.
Acest dezastru îl mai putem oarecum întârzia numai și numai prin post, prin rugăciune, prin unitatea noastră în a ne îndrepta în fața judecății Lui Dumnezeu.

http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2009/09/18/pe-marginea-prapastiei-stiri-si-analize-15-18-septembrie-2009/

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-09-01&id=37377
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2009/08/minunea-maicii-domnului-de-la-schitul.html

Alte articole:
Catedrala si icoana din Kazan
http://www.lumea-credintei.ro/sct_6/c_1/yy_2007/art_337/catedrala_kazanskaia-maica_domnului_a_mireselor.htm
*Refăcută după planurile ultimului arhitect ce a renovat-o mai înainte de demolare (1936), catedrala a fost prima biserică reconstruită în Moscova, după noaptea comunistă. „Molebne”, rugăciuni de mulţumire, de sănătate, de ajutor, şi nu în ultimul rând pentru căsătorie, se aud la fiecare ceas aici. Pe partea opusă catedralei, în diagonală, se află mausoleul lui Lenin. Tinerii căsătoriţi, pe vremea Uniunii Sovietice, în ziua cununiei lor, erau sfătuiţi să vină la mausoleul părintelui comunismului. Un coşmar pentru mulţi. Astăzi, precum la începutul veacului al 20-lea, miresele în alb vin să se roage în Catedrala Maicii Domnului Kazanskaia pentru trăinicia căsătoriei lor.

*Mulţi cercetători susţin că ar fi existat de fapt trei copii ­vechi ale icoanei. Una aflată la Kazan, o alta la Moscova, iar o treia la Sankt-Petersburg, originalul pierzându-se. Nici astăzi nu se ştie cu exactitate dacă icoana returnată Rusiei în 2004 de către Papa Ioan Paul al II‑lea şi aşezată la Kazan este cu adevărat una din cele trei, ori una din cele câteva milioane… În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Kazanskaia, pierdută în anul 1917, în timpul revoluţiei bolşevice, este „descoperită” şi purtată în procesiune de‑a lungul zidurilor Sankt-Petersburgului, asediat de germani. După război, icoana va dispărea însă din nou…

Acatistul Maicii Domnului in cinstea icoanei facatoare de minuni din Kazan:
http://logos.md/rugaciuni/acatiste/kazan

Cui sa ne rugam in caz de...

http://www.toaca.md/?&ziar_id=29&page=archive&article_id=211

Primele reprezentari ale Maicii Domnnului in icoane:
http://www.crestinortodox.ro/diverse/69264-primele-reprezentari-ale-maicii-domnului

***********************************************************************************************


Un comentariu:

  1. Acum inteleg de ce a plans Maica Domnului la Huta:
    http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/12/cine-si-de-ce-vrea-sa-falsifice-istoria.html

    RăspundețiȘtergere