marți, 29 iunie 2010

Curatirea argintului

Intr-o zi, citind din Vechiul Testament cartea lui Maleahi, si ajungand la cap. al 3-lea, o femeie s-a oprit la versetul al 3-lea care spunea: "Si se va aseza sa curete si sa lamureasca argintul", intrebandu-se ce vrea sa spuna acesta despre caracterul lui Dumnezeu.

Si pentru ca ea tocmai cunostea un argintar, s-a hotarat sa se duca sa vada cum se curata argintul, dar fara sa-i spuna acestuia care este motivul si interesul sau pentru procesul curatirii argintului. Privindu-l cum lucreaza vazu ca el tinea o moneda de argint deasupra focului si o incalzi. Si el ii spuse ca pentru a curati argintul, acesta trebuie tinut in mijlocul focului unde flacarile sunt fierbinti, pentru a arde orice necuratie. Femeia isi imagina pe Dumnezeu tinandu-ne intr-un astfel de loc, amintindu-si versetul care spunea ca se va aseza sa curete si sa lamureasca argintul. Atunci il intreba pe argintar daca este adevarat ca trebuie sa stea asezat tot timpul langa foc cat se curata argintul. Omul raspunse ca da, nu numai ca trebuia sa stea asezat si sa tina argintul, dar trebuia sa nu-l piarda din ochi cat timp se afla in foc, pentru ca daca ar ramane o clipa mai mult decat trebuie ar fi distrus.
Femeia ramase o clipa tacuta. Apoi il intreba pe argintar:
-Si cum sti ca argintul este pe de-a-ntregul curatit?
El ii zambi si ii spuse:
-O! Asta e usor : atunci cand imi vad chipul oglindit in el!

Daca astazi simti fierbinteala focului adu-ti aminte ca Dumnezeu se uita la tine, si te tine in mana Sa si va veghia asupra ta pana cand Isi va vedea chipul oglindit in tine.

In aceasta perioada de criza ("judecata" in gr.) auzim parca mai mult ca oricand vorbindu-se despre bani (argint, arginti, "argent" in fr.) dar daca acum, in loc sa cautam acest lucru trecator, pe care il foloseste omul ca pe orice lucru pamantesc, ne vom indrepta spre Soarele dreptatii vom privi si sufletul nostru ca pe acel argint tinut de Dumnezeu in mana Sa pentru a fi curat de de atatea necuratii, si ne vom aminti ce spune Psalmistul: "Ca ai cercat pre noi, Dumnezeule, cu foc ai lamurit pre noi, precum se lamureste argintul" (Psalmul 65,10), si ..."ca pe aur in topitoare, asa i-ai lamurit" (Cartea intelepciunii lui Solomon, 3,6).
Daca ucenicul lui Hristos da inaietate, pentru viata vesnica, curatirii sufletului sau, asa cum argintarul sau aurarul curata un metal pretios, devine martir, martor (sensul initial al cuvantului "martir") al Crucii, datatoare de viata si nedespartita de Inviere.

Adaptarea articolul "Curatirea argintului", din revista Apostolia, Nr.10-11 (Ian.Feb.2009), Publicatie a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occdentale si Meridionale




2 comentarii:

  1. Calendarului pe care l-ati alcatuit ii lipseste data de 28 noiembrie 1989 cand a trecut in lumea de dincolo Sfantul Ardealului, Parintele Arsenie Boca. Intemnitat fara vina, schingiuit si urmarit de Securitate toata viata, Parintele Arsenie Boca a avut moarte de martir, fiind torturat la 79 de ani de Securitate (cum a mai fost batut de securisti la 80 de ani si filozoful Ernest Bernea). Despre acest subiect delicat (exista chiar o conspiratie a tacerii spre a nu se afla de moartea martirica a Parintelui Arsenie Boca scos in mod abuziv din preotie printr-o hotarare din 1959 asupra careia s-a revenit abia in 1998!) am tratat -tangential- la un simpozion despre Mircea Eliade http://www.youtube.com/watch?v=GUvdVrPmFbs

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Isabela Vasiliu-Scraba

    Acest proiect, al calendarului, nu este nici pe departe terminat. In afara faptului ca trebuie inbunatatit, sunt constienta ca mai trebuie sa mai adauga si alti sfinti, care nu sunt nici pe departe mai putin importanti decat cei deja adaugati.
    Nadajduiesc ca, cu ajutorul Domnului, voi duce mai departe acest lucru inceput si care mi se pare deosebit de important.
    Multumesc tuturor celor care binevoiesc sa isi aduca sprijinul in completarea lui. Multumesc in special pentru link-ul trimis, si care va contribui, cu siguranta, la adaugarea parintelui Arsenie Boca in acest calendar al sfintilor nostri.

    RăspundețiȘtergere