vineri, 17 iunie 2016

Au început lucrările Sinaxei Mici a Întâistătătorilor. Scrisoarea Patriarhului Kiril. Mitropolitul sârb Amfilohie: "textului Mesajului este de o importanță excepțională, nu numai pentru Biserica noastră, ci pentru întreaga Ortodoxie". Delegația Bisericii Ortodoxe Sârbe la Sinodul din Creta


Basilica: Au început lucrările Sinaxei Mici a Întâistătătorilor. Astăzi va fi analizat Mesajul Sfântului şi Marelui Sinod



Astăzi dimineaţă, în jurul orei 9 a.m., Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au ajuns la Mănăstirea Maicii Domnului Povăţuitoarea – Gonia, din Kolymbari, Creta, unde a fost oficiată o rugăciune în deschiderea lucrările Sinaxei Mici, ultima sinaxă a Întâistătătorilor înaintea Sfântului şi marelui Sinod.

La această Sinaxă participă Întâistătătorii şi doi ierarhi din partea fiecărei Biserici Ortodoxe Autocefale. Lucrările Sinaxei se vor desfăşura pe toată perioada zilei de astăzi şi au ca scop analiza Mesajului Sfântului şi Marelui Sinod, comunicatul final care va fi publicat la sfârşitul lucrărilor Sinodului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, a declarat că la Sinaxă se va analiza pe lângă Mesaj şi situaţia absenţei unor Întâistătători de la lucrările Sinodului.
Mesajul Sinodului este unul foarte bogat, atinge oarecum temele puse în atenţia Sfântului şi Marelui Sinod  şi dă un mesaj de speranţă şi mai ales dorinţa de unitate, în jurul Bisericii lui Hristos, a tuturor creştinilor ortodocşi, în frunte cu ierarhii lor, bineînţeles.
Într-un interviu oferit televiziunii Kriti TV, Înaltpreasfinţitul Părinte Emmanuel, Mitropolitul Franţei, a oferit explicaţii cu privire la lucrările Sinaxei şi conţinutul Mesajului Sfântului şi Marelui Sinod:
Mesajul îl va prezenta astăzi Sanctitatea Sa (Patriarhul Ecumenic) Întâistătătorilor, care cu autoritatea lor, îl vor aproba şi îi vor aduce îmbunătăţiri, pentru a-l transmite ulterior, adică de luni, la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod.
Mesajul este unul către lume, dar este un mesaj care va rămâne. Adică poate fi un text care va fi istoric. Pe lângă celelalte documente care vor fi aprobate de Sfântul şi Marele Sinod, acesta va fi un mesaj care se adresează în principal lumii. Noi trebuie să oferim lumii, întâi de toate, o speranţă către omul secolului 21, ceva diferit, ceea ce aşteaptă să asculte, nu ceea ce ne dorim noi să transmitem. Consider că este un prilej să vorbim o altă limbă, să abordăm problemele care există astăzi în lume şi acest lucru va fi descris întocmai de mesaj. Aşadar, nu va repeta temele care sunt deja pe ordinea de zi a Sfântului şi Marelui Sinod.
Cu privire la absenţa celor patru Întâistătători de Biserici Autocefale care au decis să nu participe la lucrările Sinodului din Creta, Mitropolitul Emmanuel a afirmat:
Noi sperăm întotdeauna. Speranţa dispare ultima. Sperăm că Bisericile care sunt absente să ajungă, în cele din urmă. Și de ce să nu vină? Ortodoxia după cum am spus şi ieri este aici şi îi cheamă pe toţi. Nu stabilim norme. Noi trebuie să arătăm unitatea Bisericii Ortodoxe. Acesta este şi scopul Sfântului şi Marelui Sinod.
În final, Mitropolitul Franţei a spus că şi Bisericile absente sunt prezente şi sunt membre ale Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.


Video despre subiect, prezentate de Trinitas și Patriarhia Ecumenica:




***

Scrisoarea Patriarhului Kiril către Întâistătătorii şi reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe întruniţi în Creta


Sanctitatea Sa, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a trimis un mesaj către Întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale, care s-au adunat pe Insula Creta. Mai jos este textul integral al mesajului.

Sanctității Sale Bartolomeu
Arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Romă și Patriarh Ecumenic
Preafericirilor lor, Întâistătătorii Sfintei Biserici a lui Dumnezeu
Arhipăstorilor, păstorilor, monahilor și mirenilor, care s-au întrunit pe insula Creta

Sanctitatea Voastră, Patriarhul Bartolomeu, 
Preafericirile Voastre,
Preacucernici Înaltpreasfințiți,
Cinstiţi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe locale:

Vă salut cordial în numele Bisericii Ortodoxe Ruse și în numele credincioșilor ortodocși din Rusia, Ucraina, Belarus, Moldova și alte țări, care cuprind marea turmă a Patriarhiei Moscovei.

Fraților, noi toți suntem Trupul lui Hristos (cf. 1 Cor. 12:27). Noi am primit darul neprețuit al unității de la însuși Domnul și Mântuitorul nostru, Iisus Hristos. Să păstram acest dar este una dintre sarcinile noastre principale; este o poruncă directă a Mântuitorului nostru. ( cf. In. 17:21).

Să nu ne lăsăm derutați de faptul că părerile Bisericilor surori, cu privire la convocarea Sfântului și Marelui Sinod, au fost împărțite. Potrivit Sfântului Pavel, "trebuie să fie între voi şi facțiuni/divergențe [eresuri în textul bibilc n.tr.], ca să se învedereze între voi cei încercaţi" (1 Cor. 11:19). În zilele pregătirilor pentru Sinod, astfel de divergențe au devenit pe deplin revelate, dar nu trebuie ca ele să permită slăbirea unității pe care Dumnezeu ne-a poruncit-o, să evolueze într-un conflict intereclesial, să aducă dezbinare și tulburare în rândurile noastre. Rămânem o familie ortodoxă și împreună cu toții purtăm responsabilitatea pentru soarta Sfintei Ortodoxii.

Este convingerea mea profundă că Bisericile, atât pentru cei care au decis să meargă în Creta cât și pentru cei care s-au retras, au luat decizia lor cu bună conștiință și, pentru acest motiv, trebuie să respectăm poziția fiecăreia dintre ele.

Biserica Ortodoxă Rusă a plecat întotdeauna de la convingerea că vocea fiecărei Biserici locale, fie că este vorba de una mare sau una mică, veche sau nouă, nu trebuie neglijată. Lipsa consimțământului Bisericii Antiohiei de a convoca Sinodul înseamnă că nu am ajuns la un consens panortodox. Nu putem ignora vocile Bisericilor din Georgia, Serbia și Bulgaria împreuna, care au luat cuvântul pentru o amânare a Sinodului la o dată ulterioară.

Am încredere că, dacă există bunăvoință, întâlnirea din Creta poate deveni un pas important spre depășirea diferențelor actuale. Ea[întâlnirea din Creta n.n.] îşi poate aduce contribuţia la pregătirea acelui Sfânt şi Mare Sinod  care va reuni toate Bisericile autocefale locale, fără excepție, și va deveni o reflectare vizibilă a unității Sfintei Biserici Ortodoxe a lui Hristos, pentru care predecesorii noștri, întru fericita pomenire, s-au rugat și pe care o așteptau.

Vă asigurăm că rugăciunile noastre vor fi cu voi în zilele lucrărilor pe care le aveți înaintea voastră.

Cu mare dragoste în Hristos,

+ Kiril

Patriarhul Moscovei si al întregii Rusii



***

Cei zece Întâistătători de Biserici Ortodoxe care au participat astăzi dimineaţă la lucrările Sinaxei vor adresa o invitaţie oficială către cei patru Întâistătători absenţi pentru a participa la coliturghisirea din Duminica Cincizecimii, la Catedrala Sfântul Mina din Heraklion.

Lucrările Sinaxei au fost deschise prin cuvântul rostit de Sanctitatea Sa, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic. În continuare, a fost citită scrisoarea Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, în care se menționează că Biserica Rusiei se află în rugăciune pentru buna desfăşurare a lucrărilor Sfântului şi Marelui Sinod. De asemenea, în această scrisoare Patriarhul Kiril al Moscovei îşi exprimă regretul că nu este prezent aici.

Propunerea de a-i invita pe cei absenţi, după cum informează neakriti.gr, a venit din partea Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, care a cerut ca pe lângă coliturghisirea de duminică, să fie invitaţi să participe şi la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod, care vor începe oficial lunea viitoare.

Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru, adresându-se Patriarhului Ecumenic, a solicitat să fie scurtat timpul, evitând scrisorile şi faxul şi să discute Sanctitatea Sa telefonic cu cei patru absenţi. Diferendele din Qatar şi problema căsătoriilor mixte nu pot constitui motive pentru absenţa celor patru Întâistătători.

Patriarhul Ecumenic, cu acordul celorlalţi nouă Întâistătători, a început contactarea telefonică în cadrul Sinaxei, care analizează detaliile privind Mesajul Sfântului şi Marelui Sinod.

A fost exprimată dorinţa ca la Sfânta Liturghie din duminica Pogorârii Duhului Sfânt, toţi cei 14 Întâistătători de Biserici Autocefale să conslujească la Catedrala Sfântul Mina.

Cu toţii sperăm ca Bisericile absente să reuşească să ajungă, a subliniat vineri dimineaţă Mitropolitul Emmanuel al Franţei.[ ! care aparține de Patriarhia Constantinopolului n.n.]

***

Mitropolitul sârb, Amfilohie, care participă la lucrările Comisiei care pregătește Mesajul Sfântului și Marelui Sinod, despre rolul istoric al Bisericii Sârbe la Sinod



Mitropolitul de Muntenegru și Littoral, Amfilohie, participă la lucrările Comisiei care pregătește Mesajul Sfântului și Marelui Sinod. El explică faptul că acest Mesaj va fi cu siguranță adoptat la sfârșitul sesiunii și va fi adresat lumii întregi. 
"Este vorba de un mesaj evanghelic în care este mărturisită credința Bisericii, și, se exprimă, de asemenea, relația Bisericii față de Sinodul însuși și față de universalitatea care aparține naturii sale. În Mesaj sunt conținute câteva propuneri ale Bisericii Serbiei, inclusiv una care cere ca, în afară de Sinoadele Ecumenice în sine, alte Sinoade până în secolul al XIX-lea, să primească o semnificație[recunoaștere n.tr.] universală. De asemenea, sunt incluse în acest Mesaj ceea ce Biserica noastră a cerut, și anume constatarea că cele 14 Biserici Autocefale sunt recunoscute în mod panortodox", 
a spus Mitropolitul Amfilohie. De asemenea, el a spus că reiese clar din discuția sa cu Episcopii care participă la lucrările Comisiei [de redactare a Mesajului Sinodului n.tr.], că există bunăvoința pentru adoptarea propunerilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, conform cărora prezenta sesiune din Creta să constituie prima sesiune a Sinodului, care va continua, eventual, anul viitor. El a subliniat totodată faptul că numai Sinodul poate lua o astfel de decizie cu privire la aceasta, atunci când va începe sesiunea. 
"Toți așteaptă ca Biserica noastră să vină la sesiune și consideră că este vorba de un rol istoric al Bisericii Sârbe din moment ce ne întoarcem din nou la o confruntare între Biserici greci și slave. Nimeni nu dorește asta dar, în orice caz, asta s-a întâmplat acum. Este evident că acest lucru poate fi utilizat chiar și în scopuri politice. De asemenea, venirea Patriarhului nostru și a Episcopilor noștri, precum și participarea Bisericii noastre, care este deja prezentă la pregătirea textului Mesajului este de o importanță excepțională, nu numai pentru Biserica noastră, ci pentru întreaga Ortodoxie", 

a declarat Mitropolitul Amfilohie.


 ***

Delegația Bisericii Ortodoxe Sârbe la Sinodul din Creta


Delegația Bisericii Ortodoxe Sârbe care va participa la Sfântul și Marele Sinod este compusa după cum urmează:

1. Sanctitatea Sa, Patriarhul Serbiei Irineu
2. Preafericirea Sa, Arhiepiscop de Ohrid, Ioan
3. Mitropolitul de Muntenegru și Littoral, Amfilohie
4. Mitropolitul de Zagreb și Ljubljana, Porfirie
5. PS, Episcop de Srem, Vasile
6. PS, Episcop de  Budapesta, Lucian
7. PS, Episcop de  Noua Gracanica și America Centrală, Longhin
8. PS, Episcop de Bačkăi, Irineu
9.PS, Episcop de  Zvornik și Tuzla, Hrisostom
10. PS, Episcop de  Žica, Iustin
11. PS, Episcop de  Vranje, Pahomie
12. PS, Episcop de  Choumadie, Ioan
13. PS, Episcop de  Branicevo, Ignatie
14. PS, Episcop de  Dalmația, Fotie
15. PS, Episcop de  Bihac și Petrovac, Atanasie
16. PS, Episcop de  Budimlje și Niksic, Ioanichie
17. PS, Episcop de  Zahumlje și Herțegovina, Grigorie
18. PS, Episcop de  Valjevo, Milutin
19. PS, Episcop  al Americii Occidentale, Maxim
20. PS, Episcop al  Australiei și Noii Zeelande, Irineu
21. PS, Episcop de  Krusevac, David
22. PS, Episcop al Slavoniei, Ioan
23. PS, Episcop al  Austriei și Elveției, Andrei
24. PS, Episcop de Frankfurt si toată Germania, Serghie
25. PS, Episcop de  Timoc, Ilarion


LEGATURI:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu